Угорщина

Назва – Уго́рщина, офіційно Уго́рська Республіка
Столиця – Будапешт
Населення — 10 053 тис. чол.
Мова – Угорська
Релігія – Католицизм
Грошова одиниця – Форинт

Держава в Центрально-Східній Європі. Територія країни не сягає навіть 10 тис. км², мовою її більше ніде не говорять, її народні пісні водночас схожі і не схожі на інші – тим не менш, ось уже понад 1100 років живе у центрі Європи угорський народ.
У 896 році язичницькі племена угорців перекочували з Азії до Карпатського басейну й розчинили у собі народності, що тут мешкали – суворі й красиві кочівники зберегли первісну пристрасть до життя, хоч і навчилися європейським манерам.
Недарма кажуть, маленька країна – багато спокус. Угорці як ніхто інший поєднали найбільші здобутки європейської духовної цивілізації із надзвичайною природністю і неприхованим гедонізмом.
Це країна, яка завдяки цілющим термальним джерелам і прозорому повітрю гір ще за часів римських легіонерів і Сулеймана Великого піклується не тільки про дух, але й про тіло…
Країна, в якій кулінарія – не просто спосіб приготування їжі, а справжнє виплекане віками мистецтво. І водночас, країна, яка дарувала світу «Короля вин і вино королів» – Токай.
Згідно стародавній легенді, якщо де-небудь в Угорщині подорожній увіткне в землю дорожню палицю, то звідти потече лікувальна вода. І це не перебільшення: у країні біля 70-80% території, де є лікувальні і термальні води. Подібного на Землі немає більше ніде. У країні близько 60 тис. джерел, 1152 з них з температурою більше 30 градусів.
Тільки у Угорщині знаходиться єдина в Європі печерна лікувальна купальня (р. Мішкольц-Тапольца), а також найвідоміше в Європі озеро Хевіз природного вулканічного походження з гарячою лікувальною водою (33 градусів). І якщо Угорщину називають імперією купалень, то її столицю Будапешт по праву вважають містом купалень. Тут 130 джерел з лікувальною водою, які дають більше 70 млн. літрів води в день з температурою від 24 до 78 градусів. Тому, не дивно, що в Угорщині вода перетворилася на бренд!

Клімат — Клімат в Угорщині помірно континентальний. Середньорічна температура Угорщини становить + 11˚С. Зима в країні порівняно м’яка, літо тривале і жарке. Весна може бути досить дощовою, влітку можливі грози, восени часто відзначаються тумани.

Кухня — Угорська кухня характеризується стравами, які приготовлені з використанням червоного перцю, помідорів і стручкового перцю (знаменитий угорський гуляш, курячий паприкаш з галушками і голубці). Угорська кухня є надзвичайно смачною і відома далеко за межами країни. Обов’язково варто спробувати угорську ковбасу – це кулінарна візитка країни. Практично кожен угорський регіон має власну ковбасу приготовану за особливим рецептом.
В Угорщині немає культури і традиції пивоварення, як, наприклад, у її сусідів Австрії, Чехії і Словаччині, натомість країна відома своїми смачними винами і виплеканою від середньовіччя виноробською культурою. Це батьківщина знаменитого токайського вина. Багато десертів, зокрема випічки, угорці запозичили у австрійської кухні. Тому куштуючи угорську випічку, одразу ж згадується Відень і його ласощі. Відомими є угорський торт «Добош».

Визначні місця – Будапешт, озеро Балатон, термальні джерела.

Корисні поради — Слід спокійно ставитися до виявів надмірних емоцій – угорці народ темпераментний, і показують свої емоції дещо експресивніше ніж ми, але вже за хвилину вони знову будуть спокійними і врівноваженими.
Також існує одне загальне правило ввічливості – при необхідності завжди перепрошувати чи дякувати. Нехтування цим правило, якого так бракує в Україні, може наштовхнутися на вже згадувану експресивну реакцію.
Найпопулярнішими сувенірами з Угорщини є вироби народного мистецтва: мережива, вишивки, ситцеві блузки. Також популярними є угорський фарфор і кришталь. З кулінарних виробів, серед туристів користуються популярністю паштет з гусячої печінки, угорські ковбаси, токайське вино, черешнева та інші фруктові горілки і бальзам «Унікум Цвак», марципанові фігурки з містечка Сентендре.

Бажаємо Вам приємного відпочинку з «Галичанкою ІФ»!